Visie

“Wat mijn persoonlijke motivatie is om deze integrale aanpak welbevinden te ontwikkelen? Ik heb vroeger op school honderden steden, rijtjes met woorden, natuurwetten en historische feiten en ga zo maar door erin gestampt. De meeste ervan ben ik eerlijk waar weer vergeten. Maar niemand heeft ooit tegen me gezegd: “Hee Rinka, als je je onzeker of niet goed voelt, kijk dan eens naar je gedachten. Die kloppen namelijk niet altijd.” (Wetenschappelijk feitje: Een optimistische denkstijl is een van de belangrijkste factoren die welbevinden vergroten en problematisch functioneren voorkomen.) 

Ik heb me vanaf mijn 18e altijd bezig gehouden met persoonlijke ontwikkeling, maar toen ik jaren later tijdens mijn promotietraject een coachingsopleiding ging volgen besefte ik pas echt hoe concreet en simpel het soms kan zijn om weer goed in je vel te komen. En dat je dat aan anderen kunt leren. Ik werd ineens bijna boos. Waarom had ik dát niet ook op school geleerd?! 

Dat we (deels) de handvatten missen om ons welbevinden op peil te houden blijkt ook uit de hoge cijfers van depressie, angst, alcohol- en drugsgebruik, burn-out…en dat begint al in de puberteit, soms eerder nog zelfs. Maar we hoeven niet steeds opnieuw zelf het wiel uit te vinden. Er zijn heel veel manieren om onze veerkracht en welbevinden te vergroten waarvan inmiddels bekend is dat ze werken. Het mooie is dat je die manieren heel goed kunt verweven in de schoolvakken en dat het tegelijkertijd de leerprestaties bevordert.

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer we leerlingen al in hun jeugd tools helpen aanreiken om deze eigenschappen en vaardigheden te versterken, ze veel sneller tot hun unieke volle potentieel komen. En van het potentieel dat elk mens in zich heeft…daarvan geloof ik dat het onbegrensd is en dat we er in de toekomst nog positief verrast van zullen staan.”

Lees Rinka’s artikel over de Heleschoolbenadering Positieve Psychologie in het Tijdschrift Positieve Psychologie.

 

Rinka van Zundert (rond)

Rinka van Zundert

Oprichter Leer- & Veerkracht