individuele leergang

Jaartraining Positieve Psychologie in de klas

Jaartraining - Herkenbaar?

Kun je niet wachten om met Positieve Psychologie aan de slag te gaan in jouw klas? Wij leren je hoe!

• Ben je toe aan meer rust en ontspanning in je leven?
• Zou je weer met volle passie en plezier je werkdag willen beginnen?
• Heb je zin om een enorme sprong te maken in jouw persoonlijke ontwikkeling?
• Zie je sommige kinderen worstelen en zou je graag nog meer kennis en concrete handvatten leren om hen daar bij te helpen?
• Vind je het belangrijk om jouw leerlingen al op jonge leeftijd de tools in handen te geven om terug te veren van tegenslag en tot volle bloei te komen in goede tijden?
• Wil je het werken aan welbevinden en veerkracht verweven met taal, rekenen en andere vakken?
• Wil je niet wachten totdat je je hele team meekrijgt en wil je NU vol aan de slag met Positieve Psychologie in jouw klas?

… Dan is deze jaartraining precies wat voor jou!

Kleurrijke benen

Herkenbaar?

Een leerling die een ander verantwoordelijk houdt voor zijn eigen boosheid. Dat korte lontje wat steeds korter lijkt te worden. Die ouder, waar je na ieder gesprek het gevoel van hebt dat jullie elkaar niet begrijpen. Het knagende gevoel dat wat je doet misschien toch niet goed genoeg is. Je agenda die iedere dag overvol zit en steeds voller wordt. Die leerling die steeds stiller wordt omdat het lezen niet lukt. Die meisjes, die op elkaar letten en van alles van elkaar denken. Ook als dat niet klopt. Dat jongetje dat zeker weet dat hij niet kan rekenen, en dus stom is. Denkt hij.

Je werkt hard en vindt je werk leuk, maar hebt je vakantie hard nodig. De eerste week van je zomervakantie stuiter je nog na…

Steeds vaker lopen kleine en grote mensen vast. Het aantal prikkels wat dagelijks op ons af komt is in de afgelopen tijd toegenomen, we moeten veel, willen veel en snel en dan graag ook nog zo goed mogelijk. Dat zorgt voor stress en frustratie. Maar, daar kan verandering in gebracht worden.

Deze training is niet alleen voor je leerlingen bedoeld maar zeker ook voor jouzelf! Je krijgt meer invloed op je eigen gevoel van welbevinden door het vergroten van je mentale veerkracht. Je krijgt de tools aangereikt om beter om te kunnen gaan met de uitdagingen die onze complexer wordende en steeds sneller veranderende maatschappij met zich meebrengt. Op de dingen die op ons afkomen hebben we immers vaak geen invloed, maar wel op de manier waarop wij er zelf mee omgaan. Deze jaartraining bevat veel wetenschappelijk bewezen strategieën die je helpen bij het ontwikkelen van een verandering van leef- en werkstijl. Eerdere deelnemers geven aan dat ze meer rust, meer (werk)plezier en minder werkdruk ervaren en dat zij zich beter kunnen ontspannen.
Lees hier het artikel dat dr. Rinka van Zundert, oprichtster van Leer- & Veerkracht, voor de JSW schreef over werkplezier.

Maar…ik ervaar geen stress..is deze training dan wel wat voor mij?
Jazeker! Wat we vaak horen van leerkrachten die weinig stress ervaren en heel positief ingesteld zijn is dat de Positieve Psychologie hen zo aanspreekt omdat het zo goed past bij wat ze al doen. Deze mensen hebben vaak een groeimindset en zijn juist gemotiveerd om bij te leren en door te ontwikkelen. De jaartraining geeft daarin dan verdieping en nog meer concrete handvatten om dit toe te passen met de leerlingen.

Jaartraining - Doel en Inhoud

Positieve Psychologie

Het klinkt misschien vreemd, maar gelukkig zijn kun je deels leren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat een deel van ons welbevinden te beïnvloeden is. Het wetenschappelijke veld waarbinnen onderzoekers en praktijkmensen zich hiermee bezighouden heet Positieve Psychologie. De Positieve Psychologie richt zich op de krachten en positieve eigenschappen van mensen die ervoor zorgen dat ze zich sterk, gelukkig en tevreden voelen. Dit geldt niet alleen voor individuen maar ook voor organisaties. De kern van een positieve benadering is dat in plaats van te focussen op wat er niet goed gaat, wat iemand niet goed kan en wat het probleem is, dat de aandacht wordt verlegd naar wat er wél goed gaat, wat iemand wél goed kan en wat kansen en oplossingen zijn. Een positieve benadering helpt zo niet alleen het probleem op te lossen, maar bouwt tegelijkertijd aan veerkracht en welbevinden.

Wil je alvast ‘kennismaken’ met Rinka en al wat horen over Positieve Psychologie, bekijk dan hier Rinka’s lezing van 18 minuten tijdens de eerste nationale conferentie Mentale Fitheid 2020

Overkoepelend model van welbevinden

De oprichtster van Leer- & Veerkracht, dr. Rinka van Zundert, heeft een overkoepelend wetenschappelijk model ontwikkeld wat de basis vormt voor onze heleschoolbenadering maar ook voor deze Jaartraining. Het gaat hierbij om het vergroten van je zelfbewustzijn en vervolgens het versterken van vaardigheden, eigenschappen en strategieën op mentaal, emotioneel, gedragsmatig, sociaal en fysiologisch vlak. Dit zorgt voor diepgang en duurzame verandering, soms juist door het erkennen van belemmerende gedachten, moeilijkheden en emoties die we als onprettig ervaren. Meer over het model lees je hier. Wil je alvast nóg meer weten over de wetenschappelijke achtergrond van onze aanpak, vraag dan hier gratis het e-boek aan.


 

 

Jaartraining - Doelgroep en Praktische informatie

Praktische informatie

  • De data, locatie en kosten worden nader bekend gemaakt voor schooljaar 2020-2021. Als je je interesse in de jaartraining kenbaar wilt maken en/of vrijblijvend een plaatsje wilt reserveren, stuur dan een mail naar info@leerenveerkracht.nl.
  • Aanmelden kan hier.

Bij deelname zitten een werkboek, tussentijdse begeleiding middels een online omgeving en een gratis jaarabonnement op de Leer- & Veerkracht webapp inbegrepen. Dit is een Pinterest-achtige database vol met toepassingen voor in de klas en in het team waarbij alle thema’s uit het overkoepelende model vertegenwoordigd zijn. Je kunt het op je computer gebruiken of op je telefoon. Met 1 druk op de knop vind je direct voor elk thema tientallen oefeningen, lesideeën, filmpjes, kinderboeken etc zodat je meteen aan de slag kunt – en de app blijft groeien! Deze app is normaal gesproken alleen toegankelijk voor teamleden van Leer- & Veerkracht scholen maar tijdens deze jaartraining dus ook voor jou!

* Zoals je ziet zitten er ook twee zaterdagen bij. We zijn ons ervan bewust dat dit wellicht niet zo ideaal voor je is. De reden dat we hier voor hebben gekozen is dat de ene school weliswaar makkelijk vervanging kan regelen voor vier volledige dagen (voor full-timers) maar andere scholen hebben aangegeven dat dit voor hen absoluut niet mogelijk zou zijn. Om toch iedereen de kans te geven om in ieder geval mee te kunnen doen hebben we voor deze oplossing gekozen. Hopelijk is er voor jou compensatie vanuit jouw school mogelijk op andere dagen in het jaar.

 

Inhoud

Dag 1:

Ochtend: Introductie in de wetenschappelijke achtergrond van veerkracht, welbevinden en de Positieve Psychologie.

Middag: Sterke kanten en kwaliteiten.

Dag 2:

Ochtend: Optimisme en dankbaarheid.

Middag: Geluksactiviteiten.

Dag 3:

Ochtend: Aandacht, rust en ruimte d.m.v. mindfulness/aandachttraining.

Middag: Geweldloze Communicatie.

Dag 4:

Ochtend: Gedachten onderzoeken.

Middag: Groeimindset.

Bij alle onderdelen is er steeds afwisseling tussen wetenschappelijke/theoretische achtergrond van de te behandelen thema’s en de toepassing in de praktijk. Ook is er steeds de link tussen het geleerde en jouw persoonlijke ontwikkeling vanuit het principe “Leer het, Leef het, Geef het door.” De tussentijdse opdrachten en inspiratie worden steeds toegespitst op de thema’s; voorbereidend op de thema’s die komen en voortbordurend op de thema’s die al behandeld zijn.
De training wordt gegeven door trainers van Leer- & Veerkracht en Rinka zelf.

Jaartraining - Extra informatie

Ervaringen

“Ik vind het heel prettig om te merken dat ik vanaf de start van de training merkbaar meer energie heb. Ik vraag me regelmatig af of een negatieve gedachte/ probleem écht een probleem is en zo ja, of het ook een uitdaging zou kunnen worden. Ik betrap mezelf erop dat ik het woord “dankbaar” hoger in het vaandel heb sinds ik er duidelijker betekenis aan heb weten te geven en ben er nog meer van overtuigd geraakt dat geluk voor een groot deel maakbaar is en vooral heel goed deelbaar is. Door dit besef ben ik gemotiveerder om collega’s en kinderen te laten zoeken naar hoe zij dit op hun manier zouden kunnen gebruiken/toepassen, omdat ik het iedereen zo gun!” Samantha Nuninga, bouwcoördinator 7-8.

Zoals je hierboven kunt lezen zijn oud-deelnemers aan het Leer- & Veerkracht traject enthousiast, positief en zitten boordevol inspiratie om wat ze hebben geleerd over Positieve Psychologie in de praktijk te brengen. Betekent Positieve Psychologie dan dat dat je altijd maar heppiedepeppie moet zijn? Zeker niet! Lenneke van de Nicolaasschool in Rotterdam verwoordt het als volgt:

 

 

Pas op! Kijk uit!

Voordat je je opgeeft een waarschuwing:

Wees erop voorbereid dat je aan het einde van deze jaartraining..

…nog energie over hebt wanneer je de vakantie ingaat.

…je weinig meer hebt om over te klagen (kan in het begin een beetje gek aanvoelen).

…je je zoveel meer ontspannen gaat voelen en reageren op dingen dat mensen gaan vragen wat er met je aan de hand is.

…je collega’s meer zullen willen weten wat jij toch doet met de kinderen dat ze zo enthousiast en geconcentreerd zijn en er zo’n goede sfeer is in de klas.

…je af en toe niet goed in slaap zult kunnen komen van enthousiasme en inspiratie.

 

 

Jaartraining - Contact

Neem contact op voor meer informatie

    Ik geef toestemming dat de hier door mij ingevulde persoonsgegevens worden bewaard in lijn met het privacy beleid van Leer- & Veerkracht

     

    Contactgegevens

    Telefoon 085 065 626 7 | E-Mail info@leerenveerkracht.nl