De wetenschappelijke achtergrond van Positieve Psychologie

Positieve Psychologie voor Onderwijsprofessionals

 

 

 

 

Omschrijving

In deze twee-of driedaagse cursus Positieve Psychologie voor onderwijsprofessionals maakt u kennis met de wetenschappelijke achtergrond achter de Positieve Psychologie en de concrete toepassing daarvan in uw werk als onderwijsprofessional. U wordt als persoon en als professional uitgedaagd en geïnspireerd om deze thema’s concreet vorm te gaan geven in uw persoonlijke en professionele leven.

Doel

Na deze cursus heeft u kennis van de wetenschappelijke achtergrond en belangrijke theorieën binnen de Positieve Psychologie. Daarnaast leren deelnemers door middel van ervaringsgerichte oefeningen hoe ze veerkracht en welbevinden kunnen vergroten bij zichzelf, hun team en leerlingen/cliënten (vaardigheden en implementatie).

Doelgroep

Professionals werkzaam in het onderwijs (inclusief Onderwijs Ondersteunend Personeel (OOP) en aansluitende zorg-professionals). Minimale opleiding: HBO. Geen voorkennis of specifieke ervaring vereist.

Inhoud

Thema’s die behandeld worden:

  • Historie en zienswijze van de Positieve Psychologie
  • Evidence-based “geluksactiviteiten” (hieronder vallen onder andere: flow ervaren, dankbaarheid, bewust genieten, random acts of kindness, doelen stellen, zingeving, optimisme cultiveren, compassie, empathie en vergeving)
  • Identiteitsontwikkeling en eigenwaarde
  • Gedachten onderzoeken m.b.v. inquiry-based stress reduction
  • Kwaliteiten en sterke kanten herkennen en inzetten
  • Mindfulness en meditatie
  • De werking van het lichaam en brein op deze gebieden

Voor alle onderdelen geldt dat wetenschappelijke studies op dat gebied belicht zullen worden en wordt besproken hoe het concreet toegepast kan worden in de (dagelijkse) onderwijspraktijk. De concrete toepassing wordt deels geoefend in de cursus.

Organisatie

Deze cursus is op aanvraag en wordt verzorgd door dr. Rinka van Zundert, docente aan de Radboud Universiteit en oprichter van Leer- & Veerkracht. Zie www.rinkavanzundert.nl en www.leerenveerkracht.nl. Er is geen selectieprocedure vereist. Aanmelding en meer informatie: via info@leerenveerkracht.nl.

Studiebelasting

Tweedaagse: 15 uren (2 dagen van 7 uur plus 1 uur voorbereiding)

Driedaagse: 23 uren (3 dagen van 7 uur plus 2 uur voorbereiding)

Kosten

Prijs Tweedaagse*: €2880,- incl. btw (voor maximaal 12 personen)

Prijs Driedaagse*: €4320,- incl. btw (voor maximaal 12 personen)

Exclusief variabele kosten voor materialen, reistijd en reiskosten.

Locatie

Op maat. In Den Bosch of op gewenste locatie.

Cursusdata

Op maat. Data worden gepland in overleg met de deelnemers.

Waardering

Beoordeling van de tweedaagse door schoolorthopedagogen in 2016 (gemiddelden)

Tevredenheid over de cursus in zijn totaliteit
(schaal 1-5): 4.6

Tevredenheid over de docente (1-5): 4.8

“Rinka geeft veel voorbeelden, praktijkervaring. Veel kennis, maakt het onderwerp heel levendig. Een hele prettige ervaren docent, laagdrempelig.”

“Ik vond het heel fijn dat er veel koppeling was tussen wetenschappelijke literatuur en de praktijk.”

“Rinka luistert aandachtig, weet veel over de verschillende onderzoeken die gedaan zijn op dit gebied, heeft veel energie en geeft persoonlijke voorbeelden (vind ik mooi)”.

Bijzonderheden

Deze cursus is op aanvraag wat inhoudt dat u zelf een groep samenstelt voor deze cursus. Dit kunnen professionals zijn van verschillende scholen maar ook een deel van het team van 1 school, bijvoorbeeld het IB/MT team of een mix van leerkrachten, IB/MT en directie. De cursus kan ook worden geboekt als directietraining voor directeuren.

 

Neem contact op voor een prijsopgaaf

    Ik geef toestemming dat de hier door mij ingevulde persoonsgegevens worden bewaard in lijn met het privacy beleid van Leer- & Veerkracht