Zoals ontwikkeld door de grondlegger van mindfulness: Jon Kabat-Zinn

Basiscursus Mindfulness-Based Stress Reduction

 

 

 

 

Omschrijving

8 bijeenkomsten van 2,5 uur waarin een volledige MBSR cursus gegeven wordt zoals deze ontwikkeld is door de grondlegger van mindfulness, J. Kabat-Zinn.

Waarom mindfulness voor docenten?

 • Het blijkt dat regelmatige mindfulnessbeoefening een rustgevende werking heeft waardoor men minder gestrest is en beter bij zichzelf en de ander kan zijn.
 • Het bevordert aandachtig aanwezig zijn en vergroot de concentratie. Dit heeft een positieve invloed op het lesgeven, begeleiden, leren en leidinggeven.
 • Het leert hoe om te gaan met moeilijke emoties zonder er door overspoeld te raken.
 • Mindfulness werkt angstreducerend bij het doen van taken die als spannend en lastig ervaren worden.
 • Het bevordert “deep learning”, het leren dat tot diepe intuïtieve inzichten leidt.
 • Mindfulness heeft het karakter van radicale acceptatie van wat er hier en nu is en ontwikkelt het vermogen om gewoontepatronen te doorbreken in ons denken, voelen en handelen.
 • Het niet oordelende karakter van mindfulness helpt om vrijer in het leven te staan, effectiever om te gaan met stress, moeheid, pijn en/of andere gezondheidsklachten.

(Bron: http://www.fortmanncentrum.nl/cursussen/mindfulness-basis/49-mindfulness-based-stress-reduction-voor-docenten-en-leidinggevenden-in-het-onderwijs)

Doel

Het ontwikkelen van een basishouding gekenmerkt door aanwezig zijn in het huidige moment, vriendelijkheid naar uzelf en andere, en innerlijke rust.

Doelgroep

Professionals werkzaam in het onderwijs (inclusief OOP en aansluitende zorg-professionals). Minimale opleiding: MBO. Geen voorkennis of specifieke ervaring vereist.

Inhoud

Alle tijdens de training aangeboden oefeningen zijn gericht op toepassing in het dagelijks leven, zowel privé als tijdens het werk (en in de klas).

Voorbeelden van oefeningen:

 • bodyscan, mindfulness yoga
 • zit- en loopmeditatie
 • informele oefeningen

Daarnaast leren deelnemers ook over de theoretische basis van MBSR.

Tijdens de bijeenkomsten is aandacht voor uitwisseling en vragen m.b.t. het oefenen. Er wordt daarnaast ingegaan op het omgaan met onderwijsgerelateerde stress. Van de deelnemer wordt verwacht dat hij/zij 30-45 minuten, zes dagen per week, thuis oefent. Hiervoor ontvangt u cd’s en een oefenmap.

Organisatie

Deze cursus wordt georganiseerd door medewerkers van Leer- & Veerkracht. www.rinkavanzundert.nl en www.leerenveerkracht.nl.

Aanmelding en meer informatie: via info@leerenveerkracht.nl.

Trainers: Trainers: Ancilla van Steekelenburg / Patries Dekkers / Bernadette Lensen

Studiebelasting

Gemiddeld 40-50 uur: 8 dagen van 2,5 uur (20 uur) plus 5 weken waarin 6 dagen per week 30-45 minuten geoefend wordt.

Kosten

Op aanvraag.

Locatie

Op maat. In Den Bosch of op gewenste locatie.

Cursusdata

Op maat. Data worden gepland in overleg met de deelnemers.

Neem contact op voor een prijsopgaaf

  Ik geef toestemming dat de hier door mij ingevulde persoonsgegevens worden bewaard in lijn met het privacy beleid van Leer- & Veerkracht